Etrend egeszseges, Az egészséges táplálkozás és étrend alapelvei • Dietless
Tartalom
- 8 táplálkozási aranyszabály
- Az egészséges táplálkozás 12 pontja
- Ezek is érdekelhetnek
- Fókuszban az ízek
- Az egészséges táplálkozás alapjai - az ivóvízfogyasztás és a folyadékbevitel (7-8. oszt. korcsoport)
- Kalória jelentősége
- Egészséges, változatos étrend
- Fontos az egészséges táplálkozás
- Az étrendi javaslatok kezdete
8 táplálkozási aranyszabály
Valójában ezek a tendenciák gyakran elvonják a figyelmet a legfontosabb táplálkozási elvekről. Ez egy részletes kezdő egészséges táplálkozás útmutató, amely a legfrissebb táplálkozás tudományon alapul. Fontos az egészséges táplálkozás A kutatások továbbra is összekapcsolják a súlyos betegségeket a helytelen táplálkozással. Fontos, hogy az egészséges táplálkozás betartásával drasztikusan csökkenthető az esélye a szívbetegségek és a rák kialakulásának, a világ vezető gyilkosainak.
A jó étrend javíthatja életünk minden területét, az agyműködéstől a fizikai teljesítményig. Valójában az étel hatással van az összes sejtre és szervre. Akár alkalmanként testmozgást végez vagy komolyan sportol, kétségtelen, hogy az egészséges táplálkozás segít jobban teljesíteni.
Kalória jelentősége Az elmúlt években a kalória jelentősége fogyás bmi 30. Bár a kalóriaszámolás nem mindig szükséges, a teljes kalóriabevitel továbbra is kulcsfontosságú szerepet játszik a súlykontrollban és az egészségben.
Ha több kalóriát eszik, mint amennyit eléget, akkor új izom- vagy testzsírként tárolja azt a szervezet.
- A törlés kéréséig
- Bar módszer fogyás eredményei
Ha kevesebb kalóriát fogyaszt, mint amennyit naponta eléget, akkor lefogy. Ha fogyni akar, létre kell hoznia valamilyen kalóriadeficitet. Ezzel szemben, ha hízni akar és izomtömeget próbál építeni, akkor többet kell ennie, mint amennyit a teste eléget a nap folyamán.
Az egészséges táplálkozás 12 pontja
A makrótápanyagok A három makrótápanyag szénhidrát, zsír etrend egeszseges fehérje protein. Ezek a makrótápanyagok viszonylag nagy mennyiségben szükségesek a szervezet számára. Kalóriákat biztosítanak, és különböző funkciókkal rendelkeznek a szervezetben. Minden keményítőtartalmú étel, például kenyér, tészta és burgonya.
Ezek is érdekelhetnek
Ide tartozik a gyümölcs, a hüvelyesek, a gyümölcslé, a cukor és néhány tejtermék is. A fő források a hús és a hal, a tejtermékek, a tojás, a hüvelyesek és a vegetáriánus alternatívák, például a tofu.
A fő források a diófélék, a magvak, az olajok, a vaj, a zsíros sajtok, az olajos hal és a zsíros hús. Az egyes makrótápanyagok mennyisége az életstílusától és céljaitól, valamint személyes preferenciáitól függ.
Fókuszban az ízek
A mikrotápanyagok A mikroelemek fontos vitaminok és ásványi anyagok, amelyekre kisebb adagokban van szükség az egészséges táplálkozásban.
A mikrotápanyagok leggyakoribb fajtái: Magnézium: Létfontosságú ásványi anyag etrend egeszseges emberi szervezet számára, ezért kihagyhatatlan az egészséges hasplasztika fogyás után folyamatából.
Több mint sejtes folyamatban játszik szerepet, beleértve az energiatermelést, az idegrendszer működését és az izmok összehúzódását. Kálium: Ez az ásványi anyag fontos a vérnyomás szabályozásában, a folyadék egyensúlyában, etrend egeszseges az izmok és idegek működésében.
Az egészséges táplálkozás alapjai - az ivóvízfogyasztás és a folyadékbevitel (7-8. oszt. korcsoport)
Vas: A vas elsősorban az oxigén vérben történő hordozásáról ismert, és számos más előnye is van, többek között az immunrendszer és az agy működésének javítása. Kálcium: A csontok és a fogak fontos szerkezeti alkotóeleme, valamint kulcsfontosságú ásványi anyag a szív, az izmok és az idegrendszer számára.
Vitaminok: A vitaminok az A-vitamintól a K-ig fontos szerepet játszanak a test minden szervében és sejtjében.
- Mintaétrend: egyél háromóránként, és fogyj egyszerűen!
- A trambulinok képesek e lefogyni
Az összes vitamin és ásványi anyag nélkülözhetetlen tápanyag, ami azt jelenti, hogy a túléléshez be kell vinni etrend egeszseges az étrendből. Az egyes mikroelemek napi szükséglete egyénenként változó.
Ha teljes egészséges táplálkozást folytat, amely növényi és állati eredetű ételeket is tartalmaz, akkor minden szükséges mikroelemet meg lesz a testében anélkül, hogy táplálék kiegészítőből kellene bejuttatni. A teljes ételek kifejezés általában a természetes, feldolgozatlan ételeket jelöli.
Kalória jelentősége
Ha a termék úgy néz ki, mintha gyárban készült volna, akkor valószínűleg nem egy teljes étel. A teljes ételek általában alacsonyabb az energia sűrűségűek. Ez azt jelenti, hogy kevesebb kalória és több tápanyag van adagonként bennük, mint a feldolgozott élelmiszerekben. Ezzel szemben sok feldolgozott élelmiszer tápértéke csekély, és gyakran csak üres kalóriának nevezik őket.
Egészséges, változatos étrend
A nagy mennyiségű feldolgozott ételek fogyasztása az elhízáshoz és más betegségekhez vezethet. Ételcsoportok az egészséges táplálkozásban Zöldségek Ezeknek alapvető szerepet kell játszaniuk az egészséges táplálkozás során. Alacsony kalóriatartalmúak, mégis tele vannak fontos mikroelemekkel, vitaminokkal és rostokkal.
Próbáljunk meg mindig az idénynek megfelelő friss zöldségekből válogatni, és amennyiben tehetjük nyersen fogyasszuk őket. A külföldről bekerülő, még félig éretlen állapotában leszedett zöldségek és gyümölcsök, nem vehetik fel a versenyt az érett hazai termelőktől vásárolt termékekkel.
Gyümölcsök A természetes édes csemege a gyümölcs olyan mikroelemeket és antioxidánsokat biztosít, amelyek hozzájárulhatnak az egészség fenntartásához és javításához. Hús és hal Az evolúció során ezek voltak a fő fehérjeforrások. Az emberi étrend alapvető elemei, bár manapság a vegetáriánus és a vegán étrend is népszerűvé vált.
Fontos az egészséges táplálkozás
Érdemes a húsok esetében is válogatni, mivel sok rossz zsírtól és felesleges kalória beviteltől menthetjük meg magunkat. Válasszuk a soványabb csirke- és pulykahúsokat, melyeket így gyakrabban fogyaszthatunk, és nem terheljük meg a szervezetünket vele. A halak tekintetében ajánlottak a tengeri változatok, mivel a bennük található omega-3 zsírok összetétele kedvezőbb, mint a hazai fajtákban ponty, keszeg, harcsa.
Diófélék és magvak Ezek az egyik legjobb elérhető legjobb többszörösen telítetlen zsírforrások és fontos mikroelemeket is tartalmaznak.
Az étrendi javaslatok kezdete
A dió rendkívül gazdag A- B- és E-vitaminban. Nem elhanyagolható etrend egeszseges tartalmaz továbbá magnéziumotkáliumot, mangánt és rézt, mely első osztályú segítője a vérképzésnek. Tojás A bolygó egyik legegészségesebb étele az egész tojás, mely hasznos zsírok és mikrotápanyagok kombinációját tartalmazza. A táplálkozásban ennek kiemelkedő helyet kell elfoglalnia.
Tejtermékek A tejtermékek, például a természetes joghurt és a tej, kényelmes, olcsó fehérje- és kalciumforrások. Ezek közül is érdemes az alacsonyabb zsírtartalmúakat választani.
A sajtoknak is létezik light változata, melyek lényegesen kevesebb zsírt tartalmaznak.